Gemeente Visit Geraardsbergen

Adrianopolis

Vanaf zondag 31 oktober 2021 kan iedereen het kunstparcours Adrianopolis ontdekken. Via een uitgestippelde wandeling wandel je doorheen Geraardsbergen van het ene kunstwerk naar het andere. De zeven installaties uit de vorige expo Muren werden aangevuld met drie gloednieuwe werken.

Verleden biedt antwoorden voor het heden

Om te leren omgaan met een pandemie zoals we die vandaag kennen, kijkt Adrianopolis naar ons eigen erfgoed. “Hoe gaan we om met de beperkingen in een (post-)covid samenleving? Waarvan moesten we afscheid nemen? Welke (nieuwe) rituelen helpen ons om dat verlies een plaats te geven? Doorheen de geschiedenis bieden talrijke legendes, schilderijen en saga’s antwoorden”, zeggen curatoren Godart Bakkers en Isabel Van Bos.

Laurie Charles, Kasper De Vos en Jacopo Pagin, drie opkomende artistieke talenten, doken daarom in het artistieke verleden van de stad. Het resultaat zijn drie fascinerende werken over genezing en herstel in al hun vormen.

Kasper De Vos (1988) liet een mand van gevlochten wilgentakken in brons gieten. Dit type mand wordt gebruikt om de mastellen tijdens het jaarlijkse Krakelingenfeest de Oudenberg op te dragen. Het werk speelt in op “overvloed” en “schaarste”. Brandend actueel nu we door corona die begrippen soms helemaal anders zijn gaan invullen.

Laurie Charles (1987) maakte een collage in email. Ze liet zich inspireren door A bacchanal in a Grotto, een middeleeuws schilderijtje van de Antwerpse schilder Simon De Vos dat Geraardsbergen al in de 17e eeuw kocht. Het schilderij toont Bacchus, de Romeinse god van de vruchtbaarheid, wijn en vrouwelijkheid tijdens een rijkelijk feest na een intens moment van rouw. “Ook vandaag snakt iedereen naar bevrijding en ontlading”, zegt Charles. In haar werk refereert ze naar het oorspronkelijke schilderij, met dat verschil dat de vrouw opnieuw op de voorgrond mag treden als heler en genezer. 

Jacopo Pagin (1988) maakte een mozaïek met de ingrediënten voor een traditioneel feest in Geraardsbergen: bier en levende visjes - die tijdens het Krakelingenfeest gedronken worden. Pagin verwerkte wuivende gersthalmen, helder stromend water en beweeglijke vissen tot een groots, vruchtbaar landschap met gloedvolle aardetinten. “Het staat voor de wedergeboorte. Niet enkel een belangrijk thema in de voorchristelijke en christelijke traditie, maar ook vandaag aan de orde: hoe vinden we onszelf heruit als samenleving?” 

Adrianopolis: deel van een groter geheel

Met Adrianopolis bouwt de stad verder aan haar kunstpatrimonium. Drie jaar geleden opende het eerste permanente kunstparcours Muren. Toen lieten zeven internationale kunstenaars zich inspireren door befaamde stadslegendes, mythologieën en lokaal erfgoed. Vanaf 31 oktober komen daar nu drie nieuwe, tijdloze werken bij. 

Om de twee jaar zal Geraardsbergen kunstenaars uitnodigen om het bestaande parcours uit te breiden. “Wat de collectie zo uniek maakt, is dat die verbindingen maakt tussen heden en verleden”, stellen Bakkers en Van Bos. “Op die manier blijven tradities levend: ze zijn niet langer statisch. Wel kunnen we ze in vraag stellen. Of net omgekeerd: tradities kunnen een antwoord zijn op de uitdagingen van vandaag en morgen.” 

Op zondag 31 oktober om 11 uur is er een ceremonie op de Oudenberg om het kunstparcours in te huldigen. Daarop is iedereen van harte welkom.

Wie het kunstparcours liever in alle rust wil ontdekken, kan vanaf 31 oktober terecht bij het toeristisch infokantoor Visit Geraardsbergen. Er zijn plannetjes beschikbaar met de uitgestippelde wandeling langs de 10 werken (de 7 werken uit de Muren expo en de 3 nieuwe).

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst Cultuur: cultuur@geraardsbergen.be of 054 43 72 88. 

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons