Gemeente Visit Geraardsbergen

Oudenbergkapel

Verpozing en rust vind je in de schaduw van de neobarokke Onze-Lieve-Vrouwkapel (1905-1906), een vrije kopie van de kapel uit 1640. Elk uur komen de klanken van de beiaardklokjes je vanuit de kapel aangewaaid. Gelovigen komen hier sinds de middeleeuwen naar toe voor de heilzame kracht van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

Bij de oriëntatietafel (1928) geniet je van een adembenemend uitzicht over de gehele Dendervallei. Bij helder weer zie je zelfs Ninove, een stadje op zo’n 14 kilometer hiervandaan. De arduinen zuil vlakbij is het enige wat rest van de Lessense Poort, een stadspoort afgebroken in 1862.

Wat lager staat een kasteeltje dat eind 18e eeuw bescheiden begint als buitenverblijf van de welstellende familie Spitaels, die in de 19e eeuw eigenaar wordt van haast de gehele Oudenberg. Zijn huidige uitzicht krijgt het toendertijd genaamde Château de la Montagne na een fikse verbouwing in 1889-1890. Aan de andere zijde bemerk je een trap met 33 treden, aangelegd voor het bezoek van Willem I, koning der Nederlanden, in 1829. Althans, zo wordt het toch verteld.

Volgens mistige legendes zouden druïdes op dit hoogtepunt van de streek zonneoffers hebben gebracht. De Tonnekensbrand van middeleeuwse origine verving dit heidense ritueel. Samen met de krakelingenworp vormt het een groots volksfeest voor jong en oud. Op de laatste zondag van februari viert men het einde van de barre winter en het begin van de prille lente. Een tonnetje gevuld met pek en omwikkeld met stro wordt in brand gestoken. Het vuur is kilometers ver te zien. De omliggende gemeenten beantwoorden de oplaaiende vlammen met eigen vreugdevuren. Deze festiviteit heet toepasselijk Walmke Brand. Zodoende verjagen de talrijke likkende vuurtongen de donkere winter. In 2010 erkent Unesco dit wonderlijke feest als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Er wordt gefluisterd dat de Oudenberg een grafheuvel zou zijn. Zeker en vast is dat de Oudenberg een top is op de langgerekte kam van de Buizemontheuvel waarover de aloude, mogelijk Keltische, Schapenweg liep.

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 02 05 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons