Gemeente Visit Geraardsbergen

Abdijpark

In 1096 bracht de bisschop van Kamerijk de Sint-Pietersabdij van Dikkelvenne over naar het pas gestichte Geraardsbergen op verzoek van de graaf van Vlaanderen. 

Door het overbrengen van de relikwieën van de H. Adrianus in 1110 werd het klooster een bekend bedevaartsoord. Het klooster bleef lang een belangrijk godsdienstig en onderwijs centrum. 

Na de inbeslagname tijdens de Franse omwenteling volgde de verkoop en de verwoesting van het machtige gebouwencomplex. Enkel het poortgebouw, het abtenhuis en het koetshuis ontsnapten in 1797 aan de sloophamer. 

In de 19de eeuw vormde de toenmalige burgemeester, dokter Modeste De Cock, de gebouwen om tot een inrichting voor watertherapie. Hij heeft aan het domein het huidige uitzicht gegeven. Veel oude sierbomen dateren uit deze periode. In 1961 werd de stad Geraardsbergen de volle eigenaar van de toenmalige abdij. Het park en de abdij werden in 1984 omwille van cultuur-historische waarde wettelijk beschermd. 

In het park staan enkele zeldzame boomsoorten zoals Varenbeuk, Moerbeiboom, Japanse Notenboom en Japanse Honingboom. De indrukwekkende driestammige populier is waarschijnlijk de oudste boom in het park (naar schatting 18de eeuw). Het is één van de dikste populieren van België.

In het park bevindt zich ook een ijskelder. Voor de komst van de elektriciteit en de koelkasten werd hierin het voedsel bewaard. De kelder is nu ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen. 

 

Deel deze pagina

Dienst Toerisme

Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be

Vandaag

open 10.00-17.00 uur

Morgen

open 10.00-17.00 uur

Volg ons