Gemeente Visit Geraardsbergen

Dag van de Geraardsbergse Mattentaart

Elke voorlaatste zondag van april zetten we onze mattentaart in de kijker. Om het gebakje te eren staat er elk jaar heel wat op het programma!

De Geraardsbergse Mattentaart kent een eeuwenlange geschiedenis. Oude rekeningen uit de 17de eeuw vermelden al dat in de streek rond Geraardsbergen matten werden verwerkt in taarten, en zelfs in de zestiende eeuw vindt men al recepten van een “toerte van natten” waarin mattenbrij als vulling wordt gebruikt.

Sindsdien is het gebakje wel wat veranderd en op punt gesteld, en groeide het uit tot een specialiteit van thuisbakkers uit de streek. De grote doorbraak kwam er echter met de oprichting van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart in 1979. In navolging van de confrérie te Elzele (Ellezelles) besloot de toenmalige Brood- en Banketbakkersbond van Geraardsbergen om zelf ook een broederschap in het leven te roepen, met als doel de toekomst en kwaliteit van de Geraardsbergse mattentaart te verzekeren.

Eén van hun belangrijkste initiatieven was het organiseren van de jaarlijkse ‘Dag van de Geraardsbergse Mattentaart’, die vanaf 1980 de Markt innam. Na de kapittelzitting in het stadhuis werd er een volwaardige bakkersinstallatie geplaatst en demonstreerden de bakkers de hele dag hoe de Geraardsbergse mattentaart wordt gemaakt.

Het voorlopig laatste hoofdstuk in het verhaal begint in 2014. Het stadsbestuur besloot toen om de Dag van de Mattentaart nieuw leven in te blazen door de organisatie deels over te nemen en te combineren met de Opening van het Toeristische Seizoen. De kapittelzitting staat nog steeds trouw op de agenda en de demonstraties zijn vaste kost, maar worden nu ondersteund door een terugkerende streekproductenmarkt, een mattentaartenworp, animatie, muziek en vooral een goede sfeer. 

Tot slot staat ook elk jaar de Mattentaartentocht van de Padstappers op het programma. Wandelaars ontdekken tijdens deze klassieker de mooiste plekjes van de streek. Meer info: www.padstappers.be

Kom de derde zondag van april zeker luisteren, wandelen en… proeven! 

Deel deze pagina

Dienst Toerisme

Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be

Vandaag

open 10.00-17.00 uur

Morgen

open 10.00-17.00 uur

Volg ons