Gemeente Visit Geraardsbergen

Muur

Ben je een wielerliefhebber of verken je graag steden met de fiets? Bezoek dan zeker eens de Muur van Geraardsbergen!

Op deze aardbol zijn drie "Muren" wereldberoemd: de Berlijnse, de Chinese en die van Geraardsbergen. Terecht, want alle drie hebben ze de geschiedenis bepaald.

Met zijn lengte van 1075m, zijn steile helling en zijn horizontale kasseien is de Muur een echte klassieker in de Vlaamse wielergeschiedenis! De kasseiweg is vooral bekend door de Ronde van Vlaanderen: jarenlang was de Muur de voorlaatste en vaak ook beslissende helling in die wielerwedstrijd. Met zijn hoogste stijgingspercentage van 20% is de Muur een echt monument. 

Wie de muur beklimt, wordt ook beloond: hij leidt namelijk naar de 110 meter hoge top van de Oudenberg, waar je een spectaculair panoramisch uitzicht hebt over de streek.

Poëzieroute op de Muur

Voortaan kan u bij de beklimming van de Muur op een zevental plaatsen uitblazen en ondertussen genieten van kunst en literatuur. Langs het wielermonument werden exclusieve kunstwerken geplaatst die wielergedichten van Willie Verhegghe dragen.
In het voorjaar van 2004 werd in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen de gerenoveerde Muur plechtig heropend. Ter gelegenheid werd het toepasselijke gedicht 'De Muur' van Willie Verhegghe aangebracht op de gevel van 't Hemelrijck. Daar ontstond de idee om op de Muur meerdere gedichten van deze bekende wielerdichter te presenteren. 

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons