Gemeente Visit Geraardsbergen

Jaaroverzicht

JANUARI 


Voorstelling postzegel 950 jaar stadskeure door de Koninklijke Filatelieclub
1 januari 2018

Speciaal voor het feestjaar ontwierp de filatelieclub van Geraardsbergen een speciale postzegel. De postzegel, die in het teken staat van 950 Geraardsbergen, is vanaf 1 januari te koop. 

Lancering City clip
18 januari 2018

Arjaantheater, 20 uur, gratis toegang

Geraardsbergen: de stad van de 3M’s, de Mattentaart, De Muur en het Manneken Pis. Maar ook koersstad, stad van Krakelingen en Processie van Plaisance, van Chantilly-kant en de Reuzen, een stad met een schat aan cultureel erfgoed en prachtige vergezichten. Vanavond lanceren we een nieuwe 3-minuten- wervelende clip over onze toeristische troeven. Geraardsbergen zoals u het nooit eerder zag!

De regie is in handen van Dirk Van De Catsyne. Een echte Geraardsbergenaar, met bakken ervaring als Creatief Directeur en Producer van verschillende televisieprogramma’s.

Gregoriaans onder de Toren
28 januari 2018

Sint-Catharinacollege, 10 uur, 15 euro 

Gregoriaans onder de Toren is een ochtendconcert om 10 uur in het Sint-Catharinacollege. Met dit evenement wordt er een knipoog gemaakt naar de Dies Gregoriana die ruim twintig jaar geleden op dezelfde plaats twee keer georganiseerd werd door Jean-Jacques Van den daelen en Frans Van Parijs. Het gregoriaans is de kerkmuziek die sinds de IXe eeuw een vast onderdeel is van de kerkelijke liturgie. Met de stichting van de stad en het verlenen van de stadskeure in 1068, kwam de bisschop van Kamerijk naar het jonge Geraardsbergen om de altaargelden van de drie kerken (de kerken van Hunnegem, van Boelare en de hoofdkerk) als inkomsten te schenken aan de nieuwe abdij die later de St-Adriaansabdij zou worden. Dit wordt trouwens een van de scènes die zullen uitgebeeld worden in de Krakelingenstoet 2018 die in het teken staat van 950 Jaar Stadskeure. Het gregoriaans weerklonk dus al zeker in het ‘jonge’ Geraardsbergen van de XIe eeuw.

PROGRAMMA:

  1. Schola uit Ronse olv Dominique Wybraeke om 10u
  2. Schola uit Oudenaarde olv Koenraad Verstichel om 11u
  3. Schola uit Geraardsbergen olv Pierre Mertens om 12u
  4. Receptie 
     

FEBRUARI


W.A. Mozart Requiem
24 februari 

vvk: 17 euro - adk: 20 euro

Op 24 februari 2018 - aan de vooravond van Krakelingen en Tonnekenbrand - brengt het Kamerkoor Pro Musica het Requiem van Mozart - met in het voorprogramma enkele werken van Peteris Vasks en A. De Boeck).

Dit concert wordt in "volle bezetting" gebracht mede dankzij de samenwerking met het VanEyckEnsemble uit Maaseik. 

De solisten voor deze uitvoering zijn :

- Evelyne Bohen als sopraan (dirigente van Pro Musica)

- Veerle Henkens als alt

- Bruno De Jonghe als bas (dirigent van Pro Musica)

- Ioan Micu als tenor 

Het 50 koppig koor wordt muzikaal begeleid door het Thiuda Becha-Ensemble. Een 30 koppig tellend orkest. De algemene directie is in handen van Robert Luts, professioneel lied- en concertzanger en zangpedagoog uit Diepenbeek. 

Informatie en Kaarten zijn te verkrijgen via:

- Danny Kindekens : 0479 981 758

- Katrien Nachtergaele : 0496 190 993 of via katrien_nachtergaele@telenet.be

Krakelingen en Tonnekensbrand
25 februari

Centrum Geraardsbergen, 15 uur, gratis toegang

Op één en dezelfde dag viert Geraardsbergen tweemaal feest : Krakelingen en Tonnekensbrand. Tijdens het dubbelfeest verjagen we de winter en verwelkomen we de lente. Elk jaar zakken duizenden toeschouwers af naar het centrum om naar de historische stoet te kijken. Dit jaar vormt de stadskeure de rode draad doorheen het feest.

MAART


Verander de klimaatsverandering: een lezing door Nic Balthazar
15 maart 2018

Het Koetshuis, 19.30 uur, 10 euro

We staan in het feestjaar niet enkel stil bij het verleden maar ook bij de toekomst. De klimaatcrisis. Zonder twijfel de grootste ramp die de mensheid ooit heeft bedreigd. Toch blijken we er niet van wakker te liggen. In deze interactieve lezing probeert filmregisseur, televisiemaker en klimaatactivist Nic Balthazar uit te leggen waarom hij zich zoveel zorgen maakt. En hij zou geen film- en televisiemaker zijn mocht hij dat niet doen met een hoop filmpjes en beeldmateriaal. En er wordt gezongen natuurlijk! Do it now!

Meer informatie: http://bit.ly/2BxZrFD

Kijk uit voor Ras de Piek!
18 maart 2018

De Spiraal, 10 uur, gratis toegang

Op het stripfestival stellen we onze zoektocht voor kinderen voor. De spannende speurtocht in stripvorm bevat interactieve elementen, boeiende vragen en leuke opdrachten. De ideale uitstap voor de jongsten onder ons!

APRIL


Dag van de Mattentaart
22 april 2018

Stadscentrum, 10 uur, gratis toegang

Op de voorlaatste zondag van April viert Geraardsbergen haar Mattentaart, en dit jaar is er reden te over om te feesten! In het feestjaar van ‘950 jaar stadskeure’ kijken we naar de geschiedenis van ons bekendste streekproduct . We onthullen die dag de resultaten van ons project “De Geheimen van de Mattentaart” tijdens een originele studiedag. Met lezingen, rondetafelgesprekken, debatten en infosessies brengen we verhalen, geschiedenis en anekdotes van de mattentaart naar buiten. We leren naast de gebruikelijke demonstraties ook een oudere vorm van de mattentaart kennen. Ook de jaarlijkse ingrediënten keren terug met de reuzen en de streekproductenmarkt.

Tentoonstelling Geraardsbergen van toen 
1 april - 30 september

Geraardsbergse musea (Collegestraat 26), di tot zo 14 tot 17 uur, € 1,25 

Tijdens de tentoonstelling Geraardsbergen van toen worden foto's getoond van Geraardsbergen vroeger en nu. 

 

MEI


Herontdek Geraardsbergen
Mei tot oktober 2018

Iedere eerste en derde zondag van de maand, Markt, 15 uur, gratis toegang

Tijdens het jubileumjaar kan je de stad herontdekken. Toerisme Geraardsbergen organiseert elke eerste en derde zondag van de maand stadswandelingen waarin de geschiedenis van de stad belicht wordt vanuit het thema 950 jaar stadskeure. Je kan gedurende 12 zondagen meer dan 9 eeuwen geschiedenis van Geraardsbergen beleven onder leiding van onze stadsgids. 

 

JUNI


MUURfestival: Street art
Juni 2018

Stadscentrum, gratis toegang

Tijdens de maand juni worden grauwe muren opgefleurd met Street Art. Je kan verschillende kunstenaars tijdens de maand juni live aan het werk zien. 

JULI


ADRIANOPOLIS
7 en 8 juli 2018

Abdijpark, zaterdag 14 tot 22 uur, zondag 11 tot 18 uur, gratis toegang

Het eerste weekend van juli 2018 vieren ridders en jonkvrouwen feest in Geraardsbergen. Een middeleeuwse setting met diverse attracties, animaties en activiteiten voor jong en oud vormen het decor voor 950 jaar Stadskeure Geraardsbergen. Je kan er genieten van middeleeuwse leven, vervlogen ambachten en lekkernijen en van middeleeuwse strijdkunsten. Troubadours zorgen er voor de muzikale noot.

AUGUSTUS


Zomerkermis 
24 augustus tot 5 september

Stadscentrum, gratis toegang

Van vrijdag 24 augustus t.e.m. woensdag 5 september kan je in Geraardsbergen terecht voor de Zomerkermis. De hele periode staan de foorkramers klaar om groot en klein te verwelkomen. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd om van de zomerkermis een groot feest te maken!

 

SEPTEMBER


Expo Geraardsbergs wandtapijt 
9 september tot 31 december

Stadhuis, elke zaterdag en zondag, 14 tot 17 uur, gratis toegang

Van september tot december stellen we een bijzonder wandtapijt tentoon! In de 16e eeuw lag het zwaartepunt van de Europese wandtapijtenproductie in de Zuidelijke Nederlanden. Vanuit Doornik en Atrecht verspreidde de productie zich naar Oudenaarde, Brussel en ook Geraardsbergen. Onze stad is vooral bekend voor groenwerk, ook wel ‘verdures’ genoemd. De provincie Oost-Vlaanderen bezit een grote verdure met neushoorn uit de 16de waarop het merkteken van Geraardsbergen staat. Er zijn over de hele wereld nog geen tien wandtapijten bekend met het merk van onze stad. Het is dan ook een unieke kans om dit werk te bewonderen. 

OKTOBER


Straatbeeld - Het Geraardsbergs kunstpatrimonium herbekeken
Oktober

Stadscentrum, brochure gratis te verkrijgen in het Infokantoor 

Vier weken lang palmt een eigenzinnig kunstparcours onze binnenstad in. Naar aanleiding van 950 jaar stadskeure wil de Stad Geraardsbergen haar kunstbezit tentoonstellen. Het patrimonium omvat ca. 125 werken die zich in het Stadhuis, de Kunstacademie, het OCMW-kantoor en in een depot van de stad bevinden. Vaak hebben bewoners en toeristen geen toegang tot de werken, nog vaker hebben ze weinig oog voor de doeken die op publieke plekken hangen. Dat is zonde, want de meesterlijke werken bestrijken een periode van pakweg 1450 tot 1950 en vormen een unieke (kunst)geschiedenis van de stad. Meesterwerken uit onze eigen kunstgeschiedenis worden geconfronteerd met actuele kunstenaars. Het parcours loopt langsheen waardevolle en kunsthistorische panden die samen het verhaal van onze stad vormen. Het is een eerbetoon aan onze pittoreske, middeleeuwse stad en zijn inwoners.

NOVEMBER


Stad van de toekomst/toekomst van de stad
4 november

Stadhuis, 10 tot 17 uur, gratis toegang

Geraardsbergen is in volle bloei, de uitdagingen voor de toekomst zijn groot. Er staan een aantal projecten op stapel die leiden tot grootschalige stadsvernieuwing: herinrichting stationsomgeving, bouw van het kenniscentrum, nieuwe sporthal, nieuwe sascomplex. De inwoners krijgen informatie over de ontwikkeling van onze stad aan de hand van maquettes, lezingen, infopanelen. 

DECEMBER


MIDDELEEUWSE KERSTMARKT
7, 8 en 9 december

Markt, vrijdag: 18 tot 23 uur, zaterdag: 14 tot 23 uur, zondag: 14 tot 20 uur, gratis toegang 

We sluiten het feestjaar af met een gezellige kerstmarkt op de Markt. We roepen nog een laatste keer de herinnering aan vorige eeuwen op. Licht in de duisternis, warmte in de winter en vreugde in donkere dagen brengen, dat is van alle tijden. En ook nu grijpen we daarvoor terug naar de klassiekers: een lekkere hap, een warm drankje en wat sfeervolle muziek.

 

Deel deze pagina

Dienst Toerisme

Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be

Vandaag

open 10.00-17.00 uur

Morgen

open 10.00-17.00 uur

Volg ons