Gemeente Visit Geraardsbergen

Kapitteldag Manneken Pis

In 1984 stichtten de voorzitters van de Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer, Olav Geerts, en van de plaatselijke Carto Numisverzamelaarsclub (CNC), Jacques Flamant, samen met architect Adam Verschaffel en de schepen voor Toerisme, Emest Daver, de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis. De bedoeling ervan was de promotie van het Geraardsbergse Manneken als het oudste plassende ventje van België. De talloze radio- en televisieuitzendingen evenals de ontelbare kranten- en tijdschriftartikels die sinds de stichting van de Broederschap zowel in het binnen- als in het buitenland verschenen bewijzen dat de vereniging haar doel zeker niet heeft gemist en nog verder instaat voor de verspreiding van die gedachte.

Jaarlijks vindt op de eerste zondag van juni 'de Dag van het Kapittel van de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis' plaats samen met de Gouden Manneken-Pisworp en de opneming van verdienstelijke leden in de Broederschap.

Dit jaar zal de Kapitteldag doorgaan op zondag 3 juni. Naast de Kapittelzitting en Gouden Manneken Pis worp worden er dit jaar extra activiteiten georganiseerd in het kader van 950 Geraardsbergen. De Kapitteldag zal ook niet alleen in het teken staan van het Manneken Pis. In dit feestjaar slaan twee Geraardsbergse iconen de handen in elkaar. De grootste familie van Geraardsbergen en het kleinste Manneken van onze stad vieren samen feest. Goliath, Gerarda, Kinneke Baba en Manneken Pis zullen er samen een unieke dag van maken.

Programma:

Kapittelzitting – 10.30 uur
Jaarlijkse kapittelzitting met opname nieuwe ambassadeurs.

Eerste Onthulling – 12 uur
In het kader van 950 Geraardsbergen schenkt het stadsbestuur een kostuumpje van Boudewijn VI. Boudewijn schonk als graaf de eerste vrijheden aan Geraardsbergen in 1068.

Animatie op de Markt – 13.30 uur
Herwig De Weerdt zal op het Marktplein en de terrassen zijn nieuwe plakkaatlied over Geraardsbergen voorstellen onder muzikale begeleiding van accordeonist Johan Roets.

Wedstrijd ‘Versier je Manneken Pis’ – 15 uur
Elke zesdejaarsklas van de lagere scholen heeft een Manneken Pis beeldje gekregen dat ze naar hartenlust mogen versieren in het thema 950 Geraardsbergen. Het beeldje mag beschilderd worden, aangekleed worden of versierd worden. Om 15 uur worden de beeldjes voorgesteld door moderator Chauffeurken. Toevallige passanten kunnen een stem uitbrengen en maken zo kans op een leuke prijs. 

Tweede onthulling – 15.30 uur
De Federatie van het Belgisch Naturisme schenkt een naturistenkostuum.

Reusvriendelijke stad – 16 uur
Geraardsbergen ontvangt van de Nationale Voorzitter van Reuzen in Vlaanderen Johan Vencken het ereteken Reusvriendelijke Stad.

Voorstelling nieuwe reus – 16.20 uur
In samenwerking met de Reuzengilde wordt een nieuwe reus voorgesteld. De ceremonie protocollaire zal doorgaan op het podium aan het Stadhuis.

Gouden Manneken Pis worp – 17 uur

Bekendmaking winnaars – 17.30 uur
Prijsuitreiking van de wedstrijd ‘Versier je Manneken Pis’. De winnende klas krijgt een combiticket voor ‘De Gavers’. De winnende stemmer ontvangt een klein Manneken Pis beeldje. De winnaar van de Manneken Pis worp ontvangt een Manneken Pis juweel en wordt opgenomen als ambassadeur.

 

Deel deze pagina

Dienst Toerisme

Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be

Vandaag

open 10.00-17.00 uur

Morgen

open 10.00-17.00 uur

Volg ons