Gemeente Visit Geraardsbergen

Lucifers

De bakermat van de Belgische luciferindustrie bevindt zich in Lessines, op een boogscheut van Geraardsbergen. In 1835 richt Balthazar Mertens de eerste Belgische luciferfabriek op.

Tussen 1849 en 1856 brengt de broer van Balthazar, Guillaume Mertens, de eerste luciferproductie in Geraardsbergen op gang. In zijn spoor volgen verschillende familiebedrijven met de luciferproductie.

De aantrekkelijkheid van Geraardsbergen voor de luciferproductie heeft verschillende verklaringen: een goede ontsluiting van de stad door wegen, de spoorlijn en de Dender. Tot in het begin van de 20ste eeuw was er in het centrum nog veel open ruimte zodat fabrieken makkelijk kunnen worden ingepland en er is ook voldoende arbeiderspotentieel in en rond de stad.

In 1912 wordt de Union Allumettière SA opgericht. De voordelen van een fusie zijn een daling van de aankoopprijs voor grondstoffen, behoud van het personeelsaantal, geen onderlinge concurrentie, betere toepassing van nieuwste technieken en kwaliteitsverbetering van het eindproduct.

Het resultaat van een volgende reorganisatie- en concentratiebeweging in de jaren ’30 is de bouw van een volledig nieuwe fabriek in Overboelare. Een onderdeel hiervan, door de gedachte om houtafval van de luciferfabricage te recupereren, is de Unalit-vezelplaten-fabriek. 

Een site van 25ha wordt ontsloten, dit omhelst het rechttrekken van een stuk van de Dender, de bouw van een aanlegsteiger voor vrachtschepen, aansluiten op het spoor met nieuwe spoorwegbrug en het ophogen van de gronden.

Op het einde van WOII is de fabriek klaar en in 1946 rollen de eerst lucifers van de band.

Midden van de jaren ’50 tot ’70 zijn de gloriejaren. Daarna daalt de verkoop geleidelijk, met als gevolg afbouw van de productie. Er is enerzijds de oliecrisis met groot gevolg voor de bouwmarkt, anderzijds ook de toenemende consumptie van wegwerpaanstekers.

Begin jaren ’80 verandert de naam naar Swedish Match en maakt men ook reclamelucifers en andere attributen die te maken hebben met produceren van vuur.

Op 30 mei 2000, na enkele jaren van slechte resultaten, wordt de sluiting van de fabriek aanvaard en is het grote luciferavontuur definitief voorbij.

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 02 05 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons