Gemeente Visit Geraardsbergen

Manneken Pis

Dagelijks zakken een honderdtal toeristen af naar Brussel om daar het befaamde Manneken Pis te gaan bekijken en fotograferen. Toch staan zij op de verkeerde plek, aangezien het Manneken Pis van Geraardsbergen het oudste is!

Oudste Manneken 
Brussel en Geraardsbergen hebben beiden een Manneken Pis maar dat van Geraardsbergen is het oudste. Veruit zelfs: het scheelt op de kop 160 jaar met dat van Brussel. Met andere woorden, toen het Manneken van Brussel aarzelend begon te wateren, had dat van ons al een hele Dender volgeplast. Verzinsels? Neen, de waarheid. Historisch bewezen aan de hand van stadsrekeningen.

Geschiedenis
Het verhaal van Manneken Pis begint in 1452. Overigens niet zo’n fraai begin voor Geraardsbergen, want dat jaar legden horden woeste Gentenaars de stad plat. Ook de fonteinen op de Markt gingen voor de bijl. De Gentse barbaren ontvreemdden zelfs een sierlijk gesculpteerde leeuwenkop, die dienst deed als een fonteinspuiter. De Geraardsbergenaars waren op hun hart getrapt en furieus. Toch bleven ze beschaafd: ze stuurden onmiddellijk Hendrik Joos naar Gent, die hun leeuwenkop beleefd terug ging vragen. Hendrik ving bot. Drie jaar later, in 1455, kreeg de stadsmagistraat van Geraardsbergen het lumineuze idee om bij de Brusselse fonteinmeester Jan Van Der Schelden een "lattoenen mannekin", oftewel een mannetje in geelkoper, te bestellen. De Geraardsbergenaars hadden namelijk terug levenswil en wilden hun stad vernieuwen na de verwoestingen van 1452.

Het eerste Manneken Pis dat geleverd werd, bleek een paar maten te groot te zijn voor de sokkel. Geen nood: er werd een kleiner gecommandeerd. Na een zwangerschap vol hindernissen zag dat beeldje in het voorjaar van 1459 uiteindelijk het levenslicht: Manneken Pis van Geraardsbergen is geboren! Gewicht? 45,5 pond. 

Museum Manneken Pis
Het Geraardsbergs Manneken Pis heeft anno 2017 welgeteld 307 kostuumpjes verzameld. Sinds 2016 kunnen de kostuumpjes bewonderd worden in het Manneken Pis Museum (Infokantoor Visit Geraardsbergen, Markt z/n). 

Broederschap 
Rond het Geraardsbergs Manneken Pis werd een broederschap opgericht. De kapitteldag van de Broederschap van Manneken Pis vindt jaarlijks plaats de 1ste zondag van juni gevolgd door de gouden Manneken-Pisworp. 

Wil je zelf een Manneken Pis schenken? Neem dan contact op met de Broederschap. 

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 02 05 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons