Voor de Geraardsbergse mattentaart BGA moeten niet alleen de bakkers in de regio Geraardsbergen en Lierde wonen, ook de matten moeten uit de streek komen.
Vroeger vormde dat geen probleem, op heel wat hoeves werden matten gemaakt. Nu is het aantal echter beperkt tot 3 boerinnen. Het zijn de vrouwen op de Geraardsbergse hoeves die de matten 2 maal per dag produceren van verse rauwe melk. s Ochtends vroeg en s avonds, telkens wanneer de koeien gemolken worden, vullen zij hun kookketels.
Matten zijn hoevezuivelproducten. De boeren maken ze door rauwe melk te verwarmen tot net aan het kookpunt. Door toevoeging van zure karnemelk en eventueel wat azijn schift de melk in een vaste massa en melkwei. Deze vaste massa of wrongel laat de boer nog minstens twaalf uur in een neteldoek drogen. Na één nacht drogen hebben de matten ongeveer de textuur die nodig is voor de Geraardsbergse taart. De matten hebben een neutrale smaak. Van de zure smaak van karnemelk en azijn blijft niets over.