Gemeente Visit Geraardsbergen

Naar het wezen van de bij, kan kunst de bijen redden? - Jef Wynants

Jef Wynants

Jef Wynants, geboren in 1958, is op één of andere manier al heel zijn leven met kunst bezig. Hij dankt hierbij speciaal zijn moeder die haar vijf koters altijd gestimuleerd heeft om creatief bezig te zijn. Zij stuurde hen naar de tekenles, de dansschool, de muziekles en naar de fanfare van het dorp. 

Jef volgde enkele beeldhouwcursussen bij Jaak Hillen op verschillende locaties (Duitsland, Noorwegen, Roemenië en uiteraard België). Driedimensionaal was zijn ding, misschien of mede door zijn beroep waar hij driedimensionale ruimtes bouwde. Hij hernam later ook zijn passie voor muziek en richtte de groep “Brandhout” op, waar hij sopraan- en tenorsax speelt. Improviseren is het liefste wat hij doet zowel in de muziek als in de kunst, iets maken dat nog nooit op die manier uitgevoerd is. 

Naar het wezen van de bij, kan kunst de bijen redden?

Op een bepaald moment raakte Jef gepassioneerd door bijen. Niet omwille het oogsten van honing maar gewoon omdat hij het ongelooflijk interessante wezens vindt. De manier waarop klassieke imkers bijen mishandelen kan je vergelijken met legkippen op batterijen, koeien die opstal gehouden worden en niet meer mogen grazen of varkens in veel te kleine stallen die mekaars oren beginnen af te vreten.

Bijen zijn licht-lucht-warmte wezens en horen niet thuis op de grond maar leven van nature in holle bomen op zekere hoogte. Mieren daarentegen (vergelijkbaar als kolonie met bijen) zijn duidelijk aardewezens en moet je niet proberen 'den boom in te krijgen'. Vandaar dat zijn werk opgehangen is op zekere hoogte.

Bij installatie van het werk werd er een kunstmatige zwerm in gestopt. Dit plan was bijna op voorhand gedoemd om te mislukken. Jef hoopt dat er binnen zekere tijd een zwerm bijen zijn intrede doet. In Heurne, waar Jef een ander kunstwerk heeft, is deze wens alvast uitgekomen. 

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons