Gemeente Visit Geraardsbergen

November

In een leefbare stad moeten we elke dag opnieuw nadenken over de uitdagingen van morgen. Met dat in het achterhoofd heeft de stad Geraardsbergen, in het licht van 950 jaar stadskeure, een 3D maquette laten bouwen en een paar ‘stadsateliers’ gepland.

Glimp van de toekomst in 3D

Vanaf 4 november is iedereen welkom in de inkomhal van het stadhuis om een 3D-geprinte maquette te bezichtigen van het centrum van Geraardsbergen. Twee lokale bedrijven staan samen in voor de maquette: OMD3D, specialisten in 3D-oplossingen, en ODA architecture, een vooruitstrevend architectenkantoor uit Geraardsbergen met expertise in stedenbouwkundige projecten.

De maquette is opgebouwd op een ecologisch verantwoorde manier. Het materiaal waarmee geprint wordt, is vervaardigd uit gerecycleerd filament. Net zoals onze stad groeit en bloeit, zal ook de maquette dat kunnen. De makers voorzien een modulaire constructie die steeds kan aangepast worden aan nieuwe situaties. De constructie kan later dus ook dienen als werkmodel om geplande ontwikkelingen in de stad te testen.

Praktische Info:

De maquette is te bezichtigen vanaf 4 november tot 30 december. Inkomhal stadhuis, Markt z/n, elke zaterdag en zondag van 14u tot 17u. Gratis toegankelijk.

 

Thema’s ‘stadsateliers’

Aan de expo ‘stad van de toekomst/toekomst van de stad’ zijn er vier stadsateliers gekoppeld. Vier maandagavonden na elkaar zoeken we samen met ons nieuwe bestuur en inwoners naar oplossingen voor toekomstige uitdagingen. We nodigen telkenmale een expert uit. In het stadsatelier gaat het ook over uw mening. Dit gesprek moet resulteren in visievorming voor het meerjarenplan 2019-2025 en een informatieve folder voor onze inwoners.

 • Maandag 12 november Werkatelier met de Vlaamse Bouwmeester, Leo Van Broeck.
  Thema ‘de gebouwde stad’ over de relatie tussen stenen en mensen, of hoe de fysieke stad het leven van de stedelingen beïnvloedt en bepaalt, nu en straks. 
 • Maandag 19 november Werkatelier met Kris Peeters, verkeersdeskundige.
  Thema ‘de automatige stad’ – over mobiliteit (of het gebrek eraan), niet alleen van gemotoriseerd verkeer, maar evenzeer van fietsers en voetgangers. 
 • Maandag 26 november Werkatelier met Prof. Em. Eric Corijn.
  Thema ‘de stad van morgen en erna’ – over toekomstscenario’s en nieuwe perspec­tieven, of hoe en waarom steden de motor zijn en zullen blijven van economi­sche, sociale en cul­turele verandering
 • Maandag 3 december Werkatelier met Prof. Patrick Willems.
  Thema ‘de vloeibare stad’ over te veel en te weinig water in de Dender, maar ook over de mogelijke gevolgen van de klimaatsverandering voor de waterhuishou­ding van de stad. 

Praktische Info:

De lezingen starten om 20 uur in het Stadhuis, de deuren gaan open om 19u45. De maquette staat centraal, interactieve werkvorm.

Deel deze pagina

Dienst Toerisme

Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be

Vandaag

open 10.00-17.00 uur

Morgen

open 10.00-17.00 uur

Volg ons