Gemeente Visit Geraardsbergen

Oktober

Vanaf oktober, Binnenstad, gratis

Vier weken lang palmt een eigenzinnig kunstparcours onze binnenstad in. Naar aanleiding van 950 jaar stadskeure wil de Stad Geraardsbergen haar kunstbezit tentoonstellen. Het patrimonium omvat ca. 125 werken die zich in het Stadhuis, de Kunstacademie, het OCMW en in een depot van de stad bevinden.

Vaak hebben bewoners en toeristen geen toegang tot de werken, nog vaker hebben ze weinig oog voor de doeken die op publieke plekken hangen. Dat is zonde, want de werken, waarvan sommige meesterlijk kunnen genoemd worden, bestrijken een periode van pakweg 1450 tot 1950 en vormen zo samen een unieke (kunst)geschiedenis van de stad.

Beeldend kunstenaar Eva Vermeiren, cultuur-/literatuurwetenschapper Arne De Winde en grafisch ontwerper Lieven Van Speybroeck (van het grafisch duo Oliver Ibsen) hebben zichzelf tot doel gesteld dit unieke stadspatrimonium te ontsluiten, het als het ware terug te schenken aan zijn eigenlijke bezitter, en dat zijn de burgers van de stad Geraardsbergen. Vermeire, De Winde en Van Speybroeck willen het werk uitstallen, niet de fysieke objecten welteverstaan, maar prints ervan. Het kan daarbij gaan om een eigenzinnige uitsnede, een veronachtzaamd detail waarop wordt ingezoomd, maar bijvoorbeeld ook om een beeldbeschrijving van een dichter die het afwezige werk evoceert.

Het parcours loopt langsheen waardevolle en kunsthistorische panden die samen het verhaal van onze stad vormen. Zo wordt ‘museumkkunst’ plots street art, toegankelijk voor iedereen.

Deel deze pagina

Dienst Toerisme

Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be

Vandaag

open 10.00-17.00 uur

Morgen

open 10.00-17.00 uur

Volg ons