Gemeente Visit Geraardsbergen

Peter Jacquemyn

Peter Jacquemyn 

Peter Jacquemyn, geboren in 1963 in Schaarbeek, woont en werkt in Brakel. Hij is een veelzijdig kunstenaar, beeldhouwt, maakt sculpturen, schetsen en tekeningen en is ook op muzikaal vlak actief. Als beeldhouwer bevrijdt hij met bijl en kettingzaag zijn expressionistische sculpturen uit het hout.

Peter werkt vanuit lichamelijke, gevoelsmatige impulsen, gesterkt door de geruststellende zekerheid van mijn beheersing, bagage, studie en ervaring. Zo benadert hij onbevangen de ruwe boomstronk, het maagdelijke vel papier of de stilte voor het concert.

De kettingzaag werkt even flexibel als een pennentrek. Met de zaagmachine kan je tekenen in drie dimensies. Ook als muzikant cultiveert Peter het spontane karakter van de schets. Hij is een tekenaar in alles wat hij doet.

Kunstwerk

Hier ligt een boom, omgewaaid, een hevige storm heeft hem geveld. De boom is dood, zijn kadaver wordt langzaam onstuitbaar door parasieten, insecten, schimmels en paddenstoelen aangevreten. Peter krijgt deze boom, wat er nog van over is, net op tijd, hij is nog niet helemaal verteerd. Wat een geschenk, een geschenk van de natuur, zo rijk aan vormen en structuren. Evenals de schimmels en insecten zal ook Peters ingreep deel zijn van het transformatieproces van deze boom, van de cyclus van komen, groeien, worden, sterven, vergaan en verdwijnen. Voor korte tijd krijgt deze boom een tweede leven als kunstwerk. Als onlosmakelijk deel van de eeuwige kringloop zal ook de sculptuur binnen afzienbare tijd desintegreren. Afgebroken tot in zijn kleinste moleculaire componenten zal wat deze boom was getransformeerd opgenomen worden als bouwsteen voor nieuwe organismen. Leve het circulaire model.

Beeldhouwen is weghalen. De boomstronk is het uitgangspunt. Er is de begrenzing van het oorspronkelijk volume. Er zijn de groeirichting, structuur, vertakkingen, de densiteit van het hout, veeleer richtinggevende mogelijkheden of vormelijk potentieel dan inperking van creativiteit. De beperkende rijkdom van hout.

Direct werken, geen omwegen of tussenstappen, de actie is het resultaat. Elke handeling is definitief, onomkeerbaar, bepalend voor het verdere verloop. Je hakt een stuk weg en moet verder met wat er over blijft. Geen transformatie van zachte kleverige kneedbare klei naar bikkelhard brons. Ik hou van de weerstand van het materiaal.

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons