Gemeente Visit Geraardsbergen

Vlaamse Meesters in Situ

Vlaamse Meesters in Situ laat je die vaak onbekende werken ontdekken en de plekken waar ze thuishoren beleven. Een discrete scenografie omringt de meesterwerken met de juiste sfeer. In beeld en woord brengt het in-situ-verhaal je heel dicht bij de schilderijen en wijst je ogen naar de sublieme manieren waarop Vlaamse meesters hebben rekening gehouden met de plaatsen waarvoor hun werken zijn bedoeld.

Tijdens de zomer tonen zo’n 40 gemeentes hun bekende en onbekende ‘Vlaamse Meesters in Situ’. Uiteraard blijft Geraardsbergen niet aan de kant staan. Twee monumenten gooien hun deuren wagenwijd open voor toeristen én inwoners.

In de Sint-Bartholomeuskerk van Geraardsbergen staat het voormalige hoofdaltaarschilderij in de schijnwerpers. De kenners tasten nog in het duister omtrent de identiteit van de kunstenaar, maar een meesterwerk is het zonder twijfel. Het is één van de ‘mooiste’ martelingen uit de eeuw van Rubens. Daarenboven maakt de (her)ontdekking van het neogotische kerkinterieur het tripje meer dan waard. Zelden bleef een dergelijk kleurrijk ensemble zo volledig bewaard.

Het Stadhuis presenteert een Laatste Oordeel dat schepenen en verdachten aanspoorde tot een rechtvaardig vonnis. Gruwelijke duivels gaan wild tekeer met zondaars. Het Laatste Oordeel werd geschilderd door Adriaan Moreels en Pieter van Boven. De fantasie van Jeroen Bosch is echter nooit veraf. Maar ook keizer Napoleon wacht je op, in vol ornaat.

Fietstocht

Wil je kunst combineren met een actieve uitstap? Dat kan met de Vlaamse Meesters in Situ fietsroute. De route verbindt vier locaties in Geraardsbergen en Lierde. Plannetjes zijn gratis af te halen in het Toeristisch Infokantoor van Geraardsbergen en Lierde.

Aarzel dus niet, spring op je fiets en ontdek de oude meesters in een nieuw licht.

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons