Gemeente Visit Geraardsbergen

Vleermuizenreservaat IJskelder

Met goedkeuring van het stadsbestuur en van Monumenten en Landschappen restaureerde Natuurpunt Boven-Dender in samenwerking met Leefmilieu Geraardsbergen in 1989 de ijskelder van de Sint-Adriaansabdij en richtte hem in als vleermuizenreservaat.

Beschrijving van het natuurgebied

Van buiten gezien lijkt een ijskelder op een uit de kluiten gewassen molshoop, een aarden heuvel dus. Binnenin de heuvel is een ruimte met bakstenen uitgewerkt. Deze heeft de vorm van een ei en je kan er via een trap in afdalen. Bovenop de bakstenen mantel is een dikke laag aarde aangebracht, waarop bomen groeien. De aarde en de bomen zorgen ervoor dat zelfs in de heetste zomers de koelte binnenin de kelder bewaard blijft. Toen de Benedictijner paters de abdij bewoonden bestonden er nog geen koelkasten. Daarom maakten ze deze kelders. In de zomer legden ze stukken ijs in hun provisiekast, om fruit en groenten beter te bewaren of om andere levensmiddelen koel te houden. 

Koelkasten hebben reeds lang de rol van ijskelders overgenomen. Toch hebben de ijskelders hun nut niet verloren. Binnenin is het donker, rustig, er is geen tocht, er heerst een constante temperatuur die in de winter niet daalt onder het vriespunt en er is een hoge vochtigheidsgraad (80 tot 100%). Kortom, een ideale overwinteringsplaats voor vleermuizen. ‘s Zomers leven ze meestal in kerken, kastelen, grote gebouwen of op zolders van huizen. Maar in de winter vertoeven ze graag in kelders.

Dieren en planten

In de winterperiode overwinteren enkele vleermuizen (baardvleermuizen) en vele spinnen in gaatjes en kieren van de ijskelder. Vleermuizen zoals de grote en kleine hoefijzerneus zijn twee soorten die bij ons voorkomen en in kelders en grotten overwinteren. De gladneuzen (waaronder een 16-tal soorten) zijn minder zeldzaam en onder deze soorten gaan de gewone grootoor, de watervleermuis, de baardvleermuis en de franjestaart in kelders overwinteren.

Toegankelijkheid
Het pad langs de Dender is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. 

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 02 05 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons