Gemeente Visit Geraardsbergen

Processie van Plaisance

Elk jaar is er in Geraardsbergen ter gelegenheid van de kermis de 'Processie van Plaisance'.De oorsprong van deze gebeurtenis heeft te maken met de relikwieën van St.- Bartholomeus, de patroonheilige van onze dekenale kerk.

In 1515 werden de relikwieën van de heilige Bartholomeus overgebracht van Sint- Martens-Lierde naar Geraardsbergen. Sindsdien gaat er jaarlijks een processie door op de feestdag van de Heilige Bartholomeus, 24 augustus, ofwel de zondag nadien. Tijdens deze ommegang worden de relikwieën door de kerkraad en de Geraardsbergse bevolking door de binnenstad rondgedragen. In 2015 vierde de stoet zijn 500ste verjaardag.

Tijdens de Processie van Plaisance zetten diverse verenigingen hun organisatie in de kijker. Meestal wordt de groep voorgegaan door hun eigen 'Manneken-Pis' in het pakje van de desbetreffende vereniging. 

Ook de 3 reuzen van Geraardsbergen stappen mee op in de stoet. 

Na de processie start het volksfeest Saint-Saucisse op de Markt. Daar wordt een levende Bartholomeus rondgedragen, gevolgd door de fanfare die de bezoekers laat meegenieten van plezier met een goede pint en luid gezang.

De volgende jaren valt de Processie op:
2024: 25 augustus
2025: 24 augustus

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 02 05 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons