Je vindt mattentaarten bij alle bakkers in de stad. Enkel op de originele manier bereide taarten uit Geraardsbergen en Lierde mogen de naam Geraardsbergse Mattentaarten dragen, want de Geraardsbergse mattentaart is erkend als Europees streekproduct.
In 2007 slaagde de Broederschap erin om voor de Geraardsbergse mattentaart (als eerste Vlaams streekproduct) een Europese oorsprongserkenning in de wacht te slepen. De Europese Commissie erkende de Geraardsbergse mattentaart als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). De aanvraagprocedure duurde ongeveer vier jaar.
De Europese Unie heeft de Geraardsbergse mattentaart officieel erkend als Europees streekproduct. De naam 'Geraardsbergse Mattentaart' mag enkel nog gebruikt worden als het gebakje daadwerkelijk in Geraardsbergen of Lierde gemaakt is. Bovendien moet dat gebeuren volgens het aloude recept en met melk uit de streek.
De matten die ze daarvoor gebruiken, moeten afkomstig zijn van en gemaakt zijn op de hoeves uit dezelfde regio.