Gemeente Visit Geraardsbergen

Jack in the Green

Aan de voet van de Sint-Bartholomeuskerk kijkt Jack in the Green uit over de Markt. Na een jarenlange omzwerving in het buitenland kwam het bronzen beeld “thuis” in de geboortestad van zijn maker Roel D’Haese.

Gesprek met Roels dochter Dominique

Hoe kwam Jack in the Green na al die jaren in Geraardsbergen terecht?

Dominique: “Het beeld stond in Frankrijk, in de tuin van Claude Bernard, de vaste galerist van Roel. Vorig jaar besloot Claude om Jack in the Green aan een museum of stad in België te schenken. Aangezien mijn vader in Geraardsbergen is geboren en hier zijn eerste levensjaren doorbracht, bleek dat al snel een ideale match. Roel zou het fantastisch hebben gevonden. Hij heeft altijd een emotionele band gehad met zijn geboortestad.”

Het beeld krijgt een plek aan de kerk.

Dominique: “Roel is geboren in de Vredestraat. Het beeld komt daar dus heel dichtbij te staan. Roel wou zijn kunst met iedereen delen. Dat Jack in The Green op een publieke plek staat in Geraardsbergen is dan ook ideaal. Mijn vader was heel geëngageerd. Hij maakte kunst voor de mensen, niet voor zichzelf.”

Waarvoor staat Jack in the Green?

Dominique: “Iedereen mag het beeld lezen zoals hij of zij wil. Roel werkte altijd heel intuïtief en organisch. Toen hij het beeld maakte, was hij Homerus aan het lezen. In het verhaal komt Odysseus na een lange tijd terug naar zijn geboorteplek waar niemand hem nog kent. Pas na een feilloos schot met pijl en boog herkent iedereen hem. Symbolischer kan het voor Jack in the Green bijna niet worden.”

Hoe zou je de stijl van Roel omschrijven?

Dominique: “Roel had zijn eigen stijl. Hij wou nergens toe behoren of een etiket opgeplakt krijgen. Wat hij maakte, is heel divers. Roel is zo’n 55 jaar kunstenaar geweest: van 1940 tot 1995, toen hij stierf. Hij tekende en beeldhouwde met passie.”

Roel werkte graag met brons.

Dominique: “Ja, vanaf 1955 begon hij ook met brons te werken. Hij vond er zichzelf helemaal in terug. Hij was een autodidact en leerde het bronsgieten zelf, bij hem thuis. Techniek was alles voor hem, de lat lag dan ook hoog. Toen Roel longproblemen kreeg door het vele gieten, verhuisde hij naar de kust en ging op zoek naar gieters die zijn beelden voor hem tot leven lieten komen. De eerste was zijn zoon Christiaan, die alle grote beelden later samen met Roel aaneen laste. De laatste was Johan Norga van Art Casting, eveneens een geboren Geraardsbergenaar. Johan is diegene die Jack in the Green goot in 1990. Het was het laatste grote beeld van Roel.”

Je vindt Jack in the Green aan de voet van de kerk.

Nog tot en met 5 november is er ook “Roel in beeld” bij Visit Geraardsbergen (Markt, alle dagen open, van 10 tot 17 uur).

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons