Gemeente Visit Geraardsbergen

Markvallei

In de Markvallei kan je genieten van het Kluysbos met zijn mooie voorjaarsflora en wandelen langs oude turfputten met waterviolier.

Beschrijving van het gebied

De Markvallei situeert zich ten zuiden van Geraardsbergen, op de grens van drie provincies: Oost- Vlaanderen, Brabant en Henegouwen. De Mark ontspringt in het Henegouwse Silly en mondt ter hoogte van Geraardsbergen in de Dender uit. Hydrografisch behoort de vallei tot het bekken van de Dender. Ondanks de rechttrekking van de Mark, die het landschap wel wat verminkte, bleef de daling van het waterpeil relatief beperkt. De vallei behield grotendeels haar eigenheid. Door het achterwege blijven van baggerwerken sinds de rechttrekking, heeft de rivier zelfs een deel van de schade hersteld. Door aanslibbing is de breedte haast gehalveerd en zijn de oude meanders opnieuw herkenbaar.

Op enkele kleine kernen van lintbebouwing en enkele verspreide huizen na is dit gebied onbebouwd. Hooilanden bedekken een grote oppervlakte langs de Mark. De bosgebiedjes langs de oevers van de Mark zijn voornamelijk populierenaanplanten die tijdens de laatste decennia werden aangeplant.

Verscholen tussen de bomen liggen oude turfputten waar in vroegere tijden veen als brandstof werd ontgonnen. Deze putten zijn ondertussen geëvolueerd tot pareltjes met waterviolier en wederik.

Het Kluysbos ligt op de helling richting Bosberg. Van op het plateau lonken vergezichten over de Markvallei tot aan de Congoberg, de zendmast van Sint-Pieters-Leeuw en de torengebouwen van Brussel. De Sint-Pauluskapel behoort tot de oudste monumenten van Galmaarden en is zeker een bezoek
waard.

Dieren en planten

In de nabijheid van het riviertje liggen enkele oude turfputten die dank zij het ingrijpen van lokale natuurliefhebbers tot aantrekkelijke waterplassen zijn omgetoverd, waar de gele lis het voor het zeggen heeft. Ook het blauw glidkruid, waterviolier en puntkroos hebben het naar hun zin.

De blauwe reiger, die een kleine kolonie bezet in het natste deel van het bos, is makkelijk te zien in de weilanden. Wie de ijsvogel, die in de oevers van de Mark broedt, wil zien, moet iets meer geluk hebben. Het pad langs de Mark is de beste plaats om deze kleurrijke vogel te spotten.

Het Kluysbos is één van de mooist ontwikkelde bronbossen van de regio. Vooral in de lente kan je hier genieten van de bloemenpracht. Dotterbloem, reuzenpaardenstaart en hangende zegge spannen hier de kroon. Hoger op de helling strijden slanke sleutelbloem, boshyacint en daslook om de meeste aandacht.

Toegankelijkheid

Vrij toegankelijk op de paden. Laarzen zijn aan te raden. Honden blijven aan de leiband. Het gebied is toegankelijk via het rode wandelpad.

Voor meer info en wandelkaarten klik hier.

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons