Gemeente Visit Geraardsbergen

Marleen De Smet

Marleen De Smet 

Marleen De Smet is een dichteres uit Geraardsbergen. Marleen tovert zowel poëzie als proza uit haar pen. Ze slaagt erin waarnemingen in universele gedichten mooier of woeliger te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Door middel van taal schept zij een eigen universum, waarin je kunt doordringen tot onbekende gebieden die verrassen. Haar inspiratie haalt ze uit de dagelijkse gebeurtenissen en mensen die haar omringen: de liefde voor elk levend wezen, moeder natuur en al haar vergezichten en het Vlaamse land.

Marleen De Smet schreef 4 poëziebundels:

Groeipijnen – van veertien tot eenenveertig (2002), Vreemd hoe het gaat (2005), Tussen schaduw en schittering (Demer Uitgeverij 2010) en Spiegels (Uitgeverij De Draak 2013), en de historische roman De verborgen oorlogsliefde (2002). Meerdere gedichten werden opgenomen in bloemlezingen, verzamelbundels en diverse magazines. Zij verleende ook haar medewerking aan talrijke evenementen en schreef zij poëzie bij werken van meerdere kunstenaars. Haar gedichten zijn permanent te lezen op diverse plaatsen waaronder de Geraardsbergse poëtische steegjesroute, de biZARroute waarvan ze de naam bedacht, het politiekantoor van Geraardsbergen, de Baljuwtuin te Galmaarden, enz... In 2011 werd zij aangesteld als Galmaardse dorpsdichter. In 2019 ontving zij de individuele cultuurprijs van Geraardsbergen.

Kunstwerken

Zuivering

De innerlijke zoektocht naar gehechtheden en loslaten.

Vlaams Landschap 

Dit werk ontstond vanuit de herinneringen van Marleen aan de 'goeden ouden Vlaamse tijd' waar grootmoeder het brood op de borst sneed. Het volkse leven, het harde labeur met paard en ploeg. 

Winterwandeling

Dit werk staat aan de rustplek waarbij de beek en de rustgevende omgeving in de winter me aanzette tot het ophalen van jeugdherinneringen en dit inspireerde Marleen tot het schrijven van een gedicht. 

Gemis 

Sterke emotie krijgt niet enkel hier een plaats. De begraafplaats van onze dierbaren ligt ook in onze herinneringen en in ons hart. 

Uit de bocht 

Humor is onontbeerlijk in de poëziewereld. Op deze plak zag Marleen een baasje en zijn hond tegelijk plassen. 

Nagalm

Marleen bracht dit gedicht aan op haar eigen woning. Thuiskomen vanuit de chaos van de dag en rust vinden. 

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 02 05 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons