Gemeente Visit Geraardsbergen

Mattentaart

Geraardsbergen is naast de stad van de Muur en Manneken Pis ook de ‘Mattentaartenstad’. Geen enkele passant of toerist kan Geraardsbergen verlaten zonder dit overheerlijke gebakje te hebben geproefd.

Europees streekproduct

Je vindt mattentaarten bij alle bakkers in de stad. Enkel op de originele manier bereide taarten uit Geraardsbergen en Lierde mogen de naam Geraardsbergse Mattentaarten dragen, want de Geraardsbergse mattentaart is erkend als Europees streekproduct. 

De Europese Unie heeft de Geraardsbergse mattentaart officieel erkend als Europees streekproduct. De mattentaart was het eerste Vlaamse streekproduct met Europese bescherming!

De naam 'Geraardsbergse Mattentaart' mag enkel nog gebruikt worden als het gebakje daadwerkelijk in Geraardsbergen of Lierde gemaakt is. Bovendien moet dat gebeuren volgens het aloude recept en met melk uit de streek.

De matten die ze daarvoor gebruiken, moeten afkomstig zijn van en gemaakt zijn op de hoeves uit dezelfde regio.

Mattenkaart

Een veel gestelde vraag in Geraardsbergen is: “Waar kunnen we nu de beste mattentaarten kopen?” Het antwoord is simpel: er is geen ‘beste’ of ‘enige echte’ mattentaart. Ze zijn allemaal even echt en lekker, maar toch net iets anders. Hoewel het recept in feite vastligt, legt elke bakker zijn eigen – geheime – accenten. Er zijn dus zoveel Geraardsbergse mattentaarten als er bakkers zijn.

Daarom hebben we een mattenkaart ontwikkeld. De kaart stelt u in staat om alle mattentaarten te ontdekken. Een gevat trefwoord geeft aan wat elke bakker zo typisch vindt aan zijn mattentaart. Welke dan de lekkerste is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Waar je in elk geval zeker kan van zijn, is dat de taartjes met de grootste zorg en passie gemaakt zijn. Dus trek op culinaire ontdekkingstocht en leer hét streekproduct van Geraardsbergen en Lierde op een nieuwe manier kennen! Je kan de mattenkaart hieronder downloaden. 

De Geheimen van de Mattentaart

In het LEADER-project ‘Ontdek de Geheimen van de Mattentaart’ zijn we op zoek gegaan naar de geschiedenis, herkomst, cultuur en erfgoed rond de Geraardsbergse mattentaart. Archieven, afbeeldingen en interviews met professionele kenners en ervaringsdeskundigen hebben ons een hoop kennis opgeleverd. Ook de invloed van de bodem is onderzocht, om aan te geven waarom de Geraardsbergse matten verschillen van de andere. De resultaten van het onderzoek kan je hier downloaden en vormen daarnaast de basis van het eigenzinnige boek ‘de Geraardsbergse Mattentaart: Histories’. Het boek is te verkrijgen bij plaatselijke bakkerijen en in infokantoor Visit Geraardsbergen. 

 

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-17.00 uur
Morgen
open 10.00-17.00 uur
Volg ons