Gemeente Visit Geraardsbergen

Tentoonstelling en randprogramma Brevier

ZA 9 SEP - ZO 5 NOV: Tentoonstelling "Het Brevier van Geraardsbergen" 

Het Brevier van Geraardsbergen is een perkamenten manuscript dat rond 1450 vervaardigd werd door de monniken van de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen, toen Vlaanderen onder Filips De Goede bij het hertogdom Bourgondië hoorde. Het telt meer dan 1700 bladzijden. Er werd aan gewerkt door meerdere kopiïsten, decorateurs en schilders. Het werk geldt als een hoogtepunt van Vlaamse miniatuurschilderkunst.

Na de opheffing van de Sint-Adriaansabdij tijdens de Franse Revolutie raakten delen van het manuscript verspreid over meerdere locaties. In de 19e eeuw werden ze in 4 boekdelen samengebonden en aangekocht door Graaf de Hemptinne, die ze aan zijn broer, de abt van de abdij van Maredsous, schonk. Daar bevinden de manuscripten zich nog steeds.

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting werden de manuscripten onlangs door enkele academici, waaronder prof. Lieve Watteeuw van de KUL en dhr. Dominique Vanwijnsberghe van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, gerestaureerd, bestudeerd en uitgegeven (zowel in boekvorm als digitaal). 

In de Sint-Bartholomeuskerk (Markt) kan je een tentoonstelling bezoeken met 16 panelen die het ontstaan en de historiek van het Brevier weergeven.

Artikel over het Brevier in het tijdschrift Gerardimontium

Te koop aan 6 euro in het toeristisch infokantoor Visit Geraardsbergen.

Hoe de tentoonstelling bezichtigen?

 • Bezichtig de tentoonstelling vrij tijdens de openingsuren van de kerk (tot en met 31 oktober van 8.30 tot 18 uur, vanaf 1 november van 8.30 tot 16 uur)
 • Volg een gegidste rondleiding op:
  • Vrijdag 22 september om 19.30 uur
  • Zaterdag 30 september om 18 uur
  • Zondag 8 oktober om 15 uur
  • Zaterdag 14 oktober om 18 uur
  • Zondag 22 oktober om 10 uur
  • Zondag 29 oktober om 14 uur

 Deelname kost 5 euro, inschrijven kan via toerisme@geraardsbergen.be 

 

DO 28 SEP: Lezing “In de ban van Adriaan. Het Brevier van Geraardsbergen en andere Bourgondische handschriften” 

Dominique Vanwijnsberghe van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium behandelt "Het Brevier van Geraardsbergen" en enkele verwante handschriften zoals het "Missaal van Mondoví" en het "Getijdenboek van Cambridge" (gebruikt in de Sint-Adriaansabdij).

Vervolgens belicht hij de figuur en het belang van Geraardsbergenaar Giselbrecht de Mets, librariër van de Bourgondische hertog in de 15e eeuw. Hij zet een aantal handschriften van de Mets, die verband houden met Geraardsbergen, in de verf. Als epiloog nog een woordje over het Missaal van abt Jan de Broedere van omstreeks 1520.

Op donderdag 28 september 2023 om 19.30 uur in de Sint-Bartholomeuskerk. Inschrijven kan hier. Toegang is gratis. 

 

DI 10 OKT: Het gezongen getijdengebed vandaag beleven

Geniet van de zang van het koor Schola Gregoriana Gerardimontensis. 

Op dinsdag 10 oktober 2023 om 19.30 uur in de Sint-Bartholomeuskerk. Gratis. Inschrijven is niet nodig.

 

DI 17 OKT: Ars Antiqua

De leerlingen van de Kunstacademie brengen een "Ars Antiqua" concert. Laat je vervoeren naar de oudste en puurste vorm van muziek. Inclusief koninklijke koperblazers, hemelse gezangen en polyfone blokfluiten. 

Op dinsdag 17 oktober 2023 om 19 uur in de Sint-Bartholomeuskerk. Gratis. Inschrijven is niet nodig.

 

DO 19 OKT: Kennismaking artistieke kalligrafie Kijk-Beleef-Probeer

Volg een open les van het atelier Kalligrafie van de Kunstacademie over geschreven tekst als kunstvorm. Nadien volgen demonstraties door de leerlingen en kan je zelf de pen ter hand nemen.

Op donderdag 19 oktober 2023 van 18.30 tot 20.30 uur in de Sint-Bartholomeuskerk. Gratis. Inschrijven is niet nodig.

 

ZO 22 OKT: Concert Polyfoon

Sluit het weekend af met een concert van Polyfoon. Dit projectmatig ensemble van ervaren zangers werd in 1999 samengebracht door artistiek leider Johan Geerts en zanger-dirigent Lieven Deroo. Van bij het ontstaan heeft het zijn eigen stem laten horen in het Vlaamse koorlandschap. 

Naast werk van grote namen uit de 15e-16e eeuw (Guillaume Dufay, Gilles Binchois, Josquin Desprez, Johannes Ockeghem...) laat Polyfoon ons ook kennismaken met minder bekende componisten en met hedendaagse polyfonie (Alain De Ley, Coen Vermeeren).

Op zondag 22 oktober 2023 om 15 uur in de Sint-Bartholomeuskerk. Toegang: 15 euro (of 3,75 euro met vrijetijdspas). Tickets zijn te koop in de bibliotheek, in de Kunstacademie, in het toeristisch infokantoor Visit Geraardsbergen of online.

 

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 72 89 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons