Gemeente Visit Geraardsbergen

Sint- Adriaansabdij

In 1096 bouwen de monniken van Dikkelvenne de nu geheel verdwenen romaanse Sint-Pietersabdij. Maar wanneer de relieken van Sint-Adrianus hier in de 12e eeuw aanbelanden, verandert de naam vanzelfsprekend in Sint-Adrianusabdij. Van heinde en verre komen devote pelgrims op bedevaart. De abdij groeit uit tot een van de meest welvarende in het graafschap Vlaanderen.

Nu resten één abdijvleugel met abtskwartier, het koetshuis met duiventoren en het poortgebouw. Modeste De Cock, een vooruitstrevende dokter afkomstig uit Lokeren én burgemeester van Geraardsbergen, richt in het abtshuis zijn hydrotherapeutische instelling in. Hij krijgt al snel de bijnaam ‘waterdokter’ omdat hij de helende kracht van het water volop aanwendt om zieken te genezen in zijn Etablissement Hydrosudopathique.

Twee generaties later verwerft de stad het domein. Nu vertroetelen het smakelijke restaurant en het cultuurcentrum al je zintuigen. In het park tref je een alleraardigst pseudo-middeleeuws kasteel-schuurtje. Op verschillende plaatsen zijn nog resten te zien van de oorspronkelijke abdij en kerk. Een stuk muur met spaarbogen herinnert aan de versterkte stad, gelegen op een strategisch punt in het graafschap Vlaanderen nabij het vijandige graafschap Henegouwen.

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 02 05 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons