Alle mattenboeren hebben de zure melkwei als restproduct. Volgens een onderzoek uit 2014 van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Oost-Vlaanderen gaat het in Geraardsbergen om twee miljoen liter zure melkwei per jaar of 35.000 liter per week. Melkwei is te zuur om aan koeien te geven. De maag van varkens kan het zuur van de wei beter aan, maar het transport en de techniek om de wei over te hevelen, is een extra kost voor de boeren. Bij de meeste mattenboeren gaat de wei de mestkelder in.
Toch bevat wei nog nuttige bestanddelen. Het onderzoek van POM had als doel om de technische en economische haalbaarheid te testen om van de wei, die vandaag een afvalstof is, opnieuw een grondstof te maken.
In het project Van wei naar wij werd samen met de landbouwers gezocht naar nieuwe lokale toepassingen voor dit restproduct. Hiervoor kregen we de steun van de Provincie omdat het vernieuwend is en perfect past in een circulaire economie.
Matje
Toen de problematiek van de mattenwei werd besproken op een workshop circulaire economie waren studenten Dustin en Thibau meteen geïntrigeerd. Ze wouden meezoeken naar een oplossing voor de verspilling van de mattenwei.
Hun oorspronkelijk idee was om een alcoholvrij proteïnebier te maken, aangezien mattenwei proteïnen bevat. Maar na enkele meetings met onderzoekers en brouwers kwamen ze tot de conclusie dat de meeste proteïnen tijdens het brouwproces verdwenen. Zo kwamen ze uit tot een gewoon bier op basis van mattenwei.