5 criteria
De producent wordt beloond met een erkenning en kan zo zijn traditioneel product extra in de kijker zetten. Al deze producten voldoen aan de 5 criteria van de definitie voor traditioneel streekproduct.
Mattentaart en matten
In de eerste kookboeken duiken reeds recepten op met matten. Zowel in Vlaanderen, als in Frankrijk en Duitsland maakt men een onderscheid tussen matten en andere kazen zoals ricotta, plattekaas of vette kaas. In vele streken verdwenen de matten, in de Denderstreek en een stukje Brabant bleven ze behouden en werden de mattentaarten een lokale traditie.
Voor Geraardsbergse mattentaarten BGA, uit Geraardsbergen en Lierde, heb je matten nodig uit Geraardsbergen of Lierde. Dit werd zo vastgelegd in het Europese BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) dossier. De matten werden en worden in een iets ruimere regio gemaakt, een weiderijke streek waar vroeger elke boerderij wel een melkkoe had.
De matten zijn minstens even oud als de mattentaarten. Boeren en huisvrouwen produceerden zelf de matten en de mattentaarten voor eigen gebruik tijdens de kermissen en andere feesten. Een zeer oud gebruik, ze worden bijvoorbeeld vermeld in het De Bouc vanden Ambachten – Le Livre des Mestiers gedrukt in Brugge in 1340. Ook oude documenten uit het archief van het Onze-Lieve-Vrouw ziekenhuis in Geraardsbergen vermelden in de 16de eeuw de matten.
Zowel de matten als de mattentaart voldoen dus aan de 5 criteria en werden in 2023 erkend als streekproduct.be.