Gemeente Visit Geraardsbergen

Muur

Ben je een wielerliefhebber of verken je graag steden met de fiets? Bezoek dan zeker eens de Muur van Geraardsbergen!

Op deze aardbol zijn drie "Muren" wereldberoemd: de Berlijnse, de Chinese en die van Geraardsbergen. Terecht, want alle drie hebben ze de geschiedenis bepaald.

Met zijn lengte van 1075m, zijn steile helling en zijn horizontale kasseien is de Muur een echte klassieker in de Vlaamse wielergeschiedenis! De kasseiweg is vooral bekend door de Ronde van Vlaanderen: jarenlang was de Muur de voorlaatste en vaak ook beslissende helling in die wielerwedstrijd. Met zijn hoogste stijgingspercentage van 20% is de Muur een echt monument. 

Wie de muur beklimt, wordt ook beloond: hij leidt namelijk naar de 110 meter hoge top van de Oudenberg, waar je een spectaculair panoramisch uitzicht hebt over de streek.

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Uitrusten kan je in de schaduw van de neobarokke Onze-Lieve-Vrouwkapel (1905-1906), een vrije kopie van de kapel uit 1640. Elk uur komen de klanken van de beiaardklokjes vanuit de kapel aangewaaid. Gelovigen komen hier sinds de middeleeuwen naartoe voor de heilzame kracht van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

Oriëntatietafel

Bij de oriëntatietafel (1928) geniet je van een adembenemend uitzicht over de gehele Dendervallei. Bij helder weer zie je zelfs Ninove, een stadje op zo’n 14 kilometer. De arduinen zuil vlakbij is het enige wat rest van de Lessense Poort, een stadspoort afgebroken in 1862.

Wat lager staat een kasteeltje dat eind 18e eeuw bescheiden begint als buitenverblijf van de welstellende familie Spitaels, die in de 19e eeuw eigenaar wordt van haast de gehele Oudenberg. Zijn huidige uitzicht krijgt het toentertijd genaamde Château de la Montagne na een fikse verbouwing in 1889-1890. Aan de andere zijde bemerk je een trap met 33 treden, aangelegd voor het bezoek van Willem I, koning der Nederlanden, in 1829. Althans, zo wordt het toch verteld.

Krakelingen

Volgens mistige legendes zouden druïdes op dit hoogtepunt van de streek zonneoffers hebben gebracht. De Tonnekensbrand van middeleeuwse origine verving dit heidense ritueel. Samen met de krakelingenworp vormt het een groots volksfeest voor jong en oud. Op de laatste zondag van februari viert men het einde van de barre winter en het begin van de prille lente. Een tonnetje gevuld met pek en omwikkeld met stro wordt in brand gestoken. Het vuur is kilometers ver te zien. De omliggende gemeenten beantwoorden de oplaaiende vlammen met eigen vreugdevuren. De festiviteit heet toepasselijk Walmkebrand. Zo verjagen de talrijke likkende vuurtongen de donkere winter. In 2010 erkende Unesco dit wonderlijke feest als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Er wordt gefluisterd dat de Oudenberg een grafheuvel zou zijn. Zeker en vast is dat de Oudenberg een top is op de langgerekte kam van de Buizemontheuvel waarover de aloude, mogelijk Keltische, Schapenweg liep.

Deel deze pagina
Dienst Toerisme
Markt z/n 9500 Geraardsbergen Tel.054 43 02 05 toerisme@geraardsbergen.be
Vandaag
open 10.00-16.00 uur
Morgen
open 10.00-16.00 uur
Volg ons